Fn Taatelin Suklaasuudelma virtuaalihevonen / a sim-game horse
Taatelin Suklaasuudelma "Suukko" (VH02-018-0276)
suomenhevonen, tamma
syntynyt 05.11.2006
säkäkorkeus 152cm, rautias
koulupainotus, koulutustaso Helppo A / 100cm
omistaa Ada (VRL-03880)


© Tidam

Kuollut 13.04.2013, 26-vuotiaana

Täyttänyt 4 vuotta 04.09.2008
Palkittu 15.07 '12 laatuarvostelupalkinnolla SLA-II / 87 p
Palkittu 21.09 '12 laatuarvostelupalkinnolla YLA 2 / 134p
Palkittu 15.02 '13 laatuarvostelupalkinnolla KRJ-II / 92p
Fn arvonimi myönnetty 04.05 '12

Hei, olen Taatelin Suklaasuudelma. Omistajani tapasin ensimmäisen kerran edellisessä asuinpaikassanin ratsastuskoululla ja siitä se sitten lähti. Nykyään se aina höpöttää, että ihan liian hieno hevonen minä olin sinne jätettäväksi, mutta itse en nähnyt siinä paikassa mitään vikaa. Kummallisia nuo ihmiset.

Yleisesti ottaen olen erittäin kiltti hevonen: en pure, potki tai liiskaa sinua karsinan seinään. Ihmisten touhuja on mukava katsella turvallisesti karsinan seinän toiselta puolelta kun ne juoksentelevat sinne sun tänne ja hosuvat minkä kerkiävät. Karsinani haluaisin kuitenkin pitää ihmisvapaana alueena, tai ainakin rajoittaa pääsyn koskemaan vain muutamaa ihmistä ja hevosta. Minussa on ehkä vähän erakkoluonteen vikaa, mutta rehellisesti sanottuna kiljuvat lapset ja äänekkään ihmiset saavat minut hermostumaan - missä palaa? En minä toki mitään pelkää! Jos nyt vähän muovipussia kavahdan, mutta juuri muovipussithan ovat kaiken pahan alku ja juuri.

Hoitaessa katselen rauhallisesti minua hoitavaa ihmistä ja saatan jopa koittaa maistaa harjaa tai vähän tutkiskella löytyisikö niitä nameja jostain. Karsinaani ei kuitenkaan kannata aivan suinpäin törmätä vaikka kiltti olenkin, pieni varoitus olisi mukava kohteliaisuus. Vaikka nautin harjaamisesta ja kumisuka on oikea taivaan lahja meille hevosille, liika on kuitenkin aina liikaa ja varsinkin harjan nyppiminen saa minut levottomaksi ja ärtyneeksi. Ärtyneenä pyörin ympäri karsinaa tuhisen vihaisesti, mutta yleensä tämä vain naurattaa hoitajia. Hei, olen tosissani! Kavioitani en mielelläni nostele, joten olethan hyvä ihminen ja hoidat toimenpiteen nopeasti ja siististi alta pois.
Satulan ja suitset minulle saat päälle helposti, en ole moksiskaan. Satula on toki epämiellyttävä asia ja odotan, että se laitetaan kunnolla omalle paikalleen eikä vain heitetä selkään. Huolimattomille ihmisille lähetän hampaillani terveiset; hyvää päivänjatkoa vain teillekin. Suitset saat laittaa rauhassa, mutta varo liiskaamasta korviani! Muuten ei hyvä heilu.

Ratsastaessa tottelen vähän laiskanlaisesti. Keksisin paljon parempaakin tekemistä kuin ratsastajan kantelu kenttää ympäri ja varsinkin alkutunnista minua saa herätellä ihan kunnolla. Raipasta en oikein välitä, se tuntuu epämiellyttävältä ja varsinkin kokemattomat ratsastajat käyttävät sitä aivan liikaa. Eivätkö nykyajan ihmiset osaa enää arvostaa rauhallista ja leppoisaa perusratsua? Joskus saatan jopa heittää pari mielenosoituspukkia ja kun kunnolla innostun, niin niitä satelee ihmisten iloksi lisääkin.

Kouluratsastus on aina ollut minusta miellyttävää. Se on mukavan kiireetöntä ja rauhallista, minnekään ei tarvitse hosua ja ratsastajakin keskittyy apuihinsa eikä vain vauhtiin. Osaavilla ratsastajilla kuljen oikein mielelläni muodossa ja kannan itseni hyvin, kannuksiinkin olen tottunut ajan myötä ja ymmärrän, että ne itse asiassa helpottavat apujen tajuamista. Herran jestas sentään kun jotkut ratsastajat eivät osaa antaa selkeitä apuja! Mitä minun muka pitäisi tehdä kun pyydetään edestä taakse ja pohkeella eteen ja istunnalla piruettia?
Esteratsastus on aina välillä mukavaa vaihtelua. En ole mikään estetykki, mutta pieniä pystyjä ja oksereita hyppään oikein mielelläni olkoon selässäni sitten pieni aloittelija tai kokenut veteraani. Korkeammat esteet ylittyvät nekin tyylillä, joskin satun aina välillä unohtelemaan jalkojani ja pudottelemaan puomeja. Esteradalla olo on sitten aivan toinen asia. Silloin paikan jännittävä ilmapiiri tarttuu minuun ja irrottelen oikein kunnolla. Varsinkin pitkillä laukkapätkillä esteiden välissä on kiva vähän lennättää takapäätä. Harmikseni ratsastajat eivät ole vielä ymmärtäneet tämän harrastuksen jujua.

Osaan kyllä olla oikein kannustava ja positiivine ratsu, kunhan vain saat minut hereille.

Muiden seurassa seurassa olen syrjäänvetäytynyt ja minua voi sanoa jopa ujoksi. En ole erityisemmin kiinnostunut muiden hevosten tekemisistä enkä ole mikään laumasielu, joten viihdyn parhaiten muutaman kaverini kanssa jossain rauhallisessa laitumen tai tarhan nurkassa. Ketään en kuitenkaan syrji tai inhoa ja jos joku osoittautuu turhan tunkeilevaksi, niin kävelen vain rauhallisesti pois.

i. Taatelin Ö
trt suomenhevonen sk. 161cm
ii. Aittalahden Örvelö
vrt suomenhevonen sk. 153cm
ie. Taatelin Kauneutta Ei Arvosteta
m suomenhevonen sk. 158cm
e. Taatelin Sininen JA
vprt suomenpienhevonen sk. 147cm
ei. Vireen Tätä En Halua
vrt suomenhevonen sk. 151cm
ee. Sinilintu JA
prt suomenhevonen sk. 154cm

i. Taatelin Ö: hevonen, jonka piti kasvattaa massaa, mutta joka kasvokin korkeutta sen sijaan. Lopputulos oli työhevoseksi himpun verran liian iso ja kevyt, ratsuksi liian raskas ja valjakkoa kukaan ei osannut ajaa. Kasvattajalle turha hevonen, mutta sen verran hieno ja ystävällinen, ettei kehdannut myyntiin laittaa. Kas siinä pulma! Tatu päätyi lopulta kasvattajan tuttavalle ylläpitoon ja projektihevoseksi ja siitäkös riemu repesi, kun ratsastajalle, joka osasi vain perusasiat, annettiin hevonen, joka ei osannut mitään. Ei Tatusta koskaan tullut kunnon työhevosta eikä kunnon ratsua, mutta sen verran käypäinen yleishevonen, ettei tarvinnut kylillä kulkiessa hävetä. Kilpailtu helpolla tasolla kouluratsastuksessa, valjakossa ja työhevoskilpailuissa vaihtelevalla menestyksellä. Jalostuksessa käytetty paikallisille tammoille, periytti erityisesti hienoa luonnettaan.

ii. Aittalahden Örvelö oli oikea suomalaisen työhevosen perikuva: juuri sellainen, joiden tasaisesta luonteesta, luotettavuudesta ja työmoraalista isoisät kertovat lapsenlapsilleen. Liinaharjalla varustettu ori oli suosittu niin kovanahkaisten työmiesten kuin vieraidenkin keskuudessa, eikä Aatusta kukaan tainnut löytää mitään poikkipuolista sanottavaa. Ori teki elämänsä aikana niin metsätöitä, kilpaili työhevoskilpailuissa, veti hääkärryjä, esiintyi messuilla ja yhdessä elokuvan joukkokohtauksessakin, sekä kesti hyväntuulisesti omistajan lasten ja lastenlasten käytön kiipeilytelineenä. Työhevosjalostuksessa aikanaan hyvin suosittu ori luonteensa takia, Aatulaiset tunnistaa vielä alenevassakin polvessa suurista pään merkeistä.

ie. Taatelin Kauneutta Ei Arvosteta nimettiin ehkä hieman kieli poskella, sillä kukapa ei haluaisi kasvattaa ja omistaa mustaa suomenhevosta? Kaisan tapauksessa hevosen väri oli kyllä useammin ruskea kuin musta, mutta pestynä ja kiillotettuna työhevoslinjainen tamma herätti kunnioitusta niin olemuksellaan kuin silkalla massallaankin. Varsinaisia työhommia Kaisa ei liiemmin päässyt tekemään (eikä kukaan täysijärkinen olisi ottanutkaan sitä työpaikalle teutaroimaan), mutta orimainen ja herkästi kuumuva tamma oli hyvin suosittu esiintyjä niin hevos- kuin muissakin tapahtumissa ja messuilla. Väristään huolimatta Kaisa ei saanut kuin muutaman jälkeläisen, sillä sitä luonnetta ei kamalan moni hevoselleen halunnut edes vahingossa.

e. Taatelin Sininen JA oli enemmän vinttikoiran kuin hevosen näköinen ja juoksi kuin hirvi. Ravuri tästä hevosesta piti alunperin laittaa vaikka kasvattaja ei tiennyt ravihevosista mitään, mutta isän ravimenestys – vai pitäisikö sanoa epämenestys – sai koko tallin muuttamaan mieltään ja Siniksi ristitty tamma laitettiin eteenpäin. Vempula ratsastaa, huono laukka, ruma kuin mikä; näiden takia ei Sinille löytynyt pysyvää kotia ennen kuin vasta ratsastuskoulusta, jossa äärimmäisen hyväluontoinen tamma pääsi kuskaamaan lapsia ympäri kenttää. Ei välttämättä se pidetyin tuntihevonen, mutta sai kyllä pienen faniklubin tuntiuransa aikana. Yksi varsa, jonka piti päästä jatkamaan tuntihevosena emänsä jalanjälkiä seuraten.

ei. Vireen Tätä En Halua oli hevonen, jota annettu nimi ei olisi voinut kuvata paremmin: kohtuullisesti menestyneestä ravisuvusta lupaava nuori ravuri joka juoksi kotona korvat tötteröllä mutta radalle päästessä vauhtia ei enää löytynytkään. Ori ehti kiertää muutamassa startissa alisuorittamassa ennen kuin omistaja poltti lopullisesti päreensä, ruunasi elukan ja möi pikkutytölle ensihevoseksi. Loppujen lopuksi, alun vaikeuksien, itkukohtausten ja murtuneiden kylkiluiden jälkeen, Taavista saatiin kuin saatiinkin kelpo maantiejyrä, joka kävi omistajansa kanssa kiertämässä puskatason koulukisoja ja ristikkoluokkia vaihtelevalla menestyksellä. Ikä ei tätä hevosta koskaan painanut eikä luonnekaan valitettavasti tasoittunut iän myötä, mutta hevosella ja omistajalla oli hauskaa. Molemmat jaksoivatkin katsella toisiaan kunnioitettavat 19 vuotta ennen kuin Taavista aika jätti.

ee. Sinilintu JA oli se mitäänsanomaton perusputte tarhan perällä, joka näytti täsmälleen samalta kuin ne muut perusrautiaat suomenhevoset. Vaikka ulkonäössä oli parantamisen varaa, emälinjaltaan Liinu edusti yhtä Suomen kuuluisimmista ravilinjoista (mm. ee. 2x Kuninkuusravien voitto, eeee. 4x Kuninkuusravien voitto). Jalostustammana nimensä tehnyt, muutaman kerran kävi starttaamassa hyvällä menestyksellä mutta päätyökseen opetti omistajansa lapsille miten suomalaista ajetaan ilman, että se polttaa päreensä. Periytti jälkeläisilleen erityisesti hyviä jalka-asentoja ja sukunsa erinomaista raviliikettä ja vaikuttaa vieläkin jälkeläistensä kautta monen huippuravurien suvussa.

Jälkeläiset: 01.06.2012 t. Iloralla AK isä: PP MVA Fn Lähetin Vieteri
15.02.2012 o. Amiraali AK isä: VIP MVA Fn Marsalkka
30.08.2011 t. Vienovalkea AK isä: VIP MVA Fn Marsalkka
21.12.2008 t. Lasitaivas AK isä: VIR MVA Ch Keulakuva
01.07.2008 o. Hellori AK isä: VIR MVA Ch Pikku-Lintu

kilpailutulokset

PKK:n alaiset näyttelyt
20.07.2007 Shereca, 3/10 (HY)
luokkatuomari: Jonna K
11.02.2007 Moldóttur, 2/10 (EO-sert)
luokkatuomari: Mari
21.05.08 Takkuinen 2782, 4/8 (HY)
luokkatuomari: Latu
21.02.2007 Sinnesvilla LT, 2/12 (EO-sert)
luokkatuomari: Latu
10.02.2009 Allu Express, 5/10 (HY)
luokkatuomari: Winky
10.03.20007 Storm Blade, 2/5 (EO-sert)
luokkatuomari: Shajkujin

KRJ:n alaiset kilpailut
03.07.09 / kutsu / KRJ / Helppo C / 2/44
22.06.09 / kutsu / KRJ / Helppo A / 2/71
17.06.09 / kutsu / KRJ / Helppo A / 4/50
03.05.09 / kutsu / KRJ / Helppo A / 6/50
02.05.09 / kutsu / KRJ / Helppo B / 4/50
30.04.09 / kutsu / KRJ / KN Special / 2/56
28.04.09 / kutsu / KRJ / Helppo A / 7/50
27.04.09 / kutsu / KRJ / Helppo B / 7/50
27.04.09 / kutsu / KRJ / Helppo C / 6/50
24.04.09 / kutsu / KRJ / Helppo C / 5/50
23.04.09 / kutsu / KRJ / Helppo B / 4/50
21.04.09 / kutsu / KRJ / Vaativa B / 2/50
21.04.09 / kutsu / KRJ / Helppo A / 3/56
20.04.09 / kutsu / KRJ / Helppo A / 6/36
20.04.09 / kutsu / KRJ / Helppo C / 4/31
24.01.09 / kutsu / KRJ / Helppo A / 3/13
08.01.09 / kutsu / KRJ / Helppo A / 10/116
14.12.08 / kutsu / KRJ / Helppo B / 9/146
13.09.08 / kutsu / KRJ / Helppo B / 7/75
12.09.08 / kutsu / KRJ / Helppo B / 6/89
08.09.08 / kutsu / KRJ / Helppo A / 1/17
25.08.08 / kutsu / KRJ / Helppo C / 5/30
23.08.08 / kutsu / KRJ / Helppo B / 3/88
14.08.08 / kutsu / KRJ / Helppo B / 4/30
06.08.08 / kutsu / KRJ / Helppo A / 4/44
06.08.08 / kutsu / KRJ / Helppo A / 4/44
06.08.08 / kutsu / KRJ / Helppo C / 5/31
02.08.08 / kutsu / KRJ / Helppo B / 4/76
25.07.08 / kutsu / KRJ / Helppo A / 6/50
22.07.08 / kutsu / KRJ / Helppo A / 3/44
21.07.08 / kutsu / KRJ / Helppo A / 1/48
20.07.08 / kutsu / KRJ / Helppo C / 1/50
20.07.08 / kutsu / KRJ / Helppo A / 3/40
04.07.08 / kutsu / KRJ / Helppo A / 10/138
21.06.08 / kutsu / KRJ / Helppo A / 4/70
19.06.08 / kutsu / KRJ / Helppo A / 7/74
19.06.08 / kutsu / KRJ / Helppo B / 3/61
12.06.08 / kutsu / KRJ / Helppo A / 6/65
12.06.08 / kutsu / KRJ / Helppo C / 2/40
27.05.08 / kutsu / KRJ / Helppo A / 5/52
25.05.08 / kutsu / KRJ / Helppo A / 3/50
24.05.08 / kutsu / KRJ / Helppo B / 1/22
24.05.08 / kutsu / KRJ / Helppo B / 4/50
12.05.08 / kutsu / KRJ / Helppo C / 1/80
08.05.08 / kutsu / KRJ / Helppo A / 2/30
08.05.08 / kutsu / KRJ / Helppo C / 4/30
07.05.08 / kutsu / KRJ / Helppo A / 9/134
06.05.08 / kutsu / KRJ / Vaativa A / 2/40
06.05.08 / kutsu / KRJ / Vaativa B / 3/40
06.05.08 / kutsu / KRJ / Helppo A / 6/45
06.05.08 / kutsu / KRJ / Helppo A / 4/40
05.05.08 / kutsu / KRJ / Helppo B / 5/30
05.05.08 / kutsu / KRJ / Helppo A / 1/36
05.05.08 / kutsu / KRJ / Helppo A / 2/40
04.05.08 / kutsu / KRJ / Helppo A / 1/4
04.05.08 / kutsu / KRJ / Helppo B / 1/4
04.05.08 / kutsu / KRJ / KN Special / 5/60
04.05.08 / kutsu / KRJ / Helppo A / 5/36
04.05.08 / kutsu / KRJ / Helppo B / 3/68
03.05.08 / kutsu / KRJ / Helppo B / 6/36
03.05.08 / kutsu / KRJ / Helppo A / 3/36
01.05.08 / kutsu / KRJ / Helppo B / 1/78
30.04.08 / kutsu / KRJ / Helppo A / 2/40
29.04.08 / kutsu / KRJ / Vaativa B / 2/9
29.04.08 / kutsu / KRJ / Helppo C / 3/45
29.04.08 / kutsu / KRJ / Helppo B / 5/106
27.04.08 / kutsu / KRJ / Helppo B / 5/40
27.04.08 / kutsu / KRJ / Helppo B / 3/40
27.04.08 / kutsu / KRJ / Helppo A / 5/50
24.04.08 / kutsu / KRJ / KN Special / 3/50
21.04.08 / kutsu / KRJ / Helppo A / 5/36
20.04.08 / kutsu / KRJ / Helppo A / 3/36
08.04.08 / kutsu / KRJ / Helppo A / 3/17
05.04.08 / kutsu / KRJ / Helppo C / 5/81
04.04.08 / kutsu / KRJ / Helppo A / 3/30
04.04.08 / kutsu / KRJ / Helppo B / 2/30
04.04.08 / kutsu / KRJ / Helppo A / 2/22
04.04.08 / kutsu / KRJ / Helppo A / 1/121
03.04.08 / kutsu / KRJ / Helppo A / 4/35
02.04.08 / kutsu / KRJ / Helppo C / 1/60
01.04.08 / kutsu / KRJ / KN Special / 1/23
01.04.08 / kutsu / KRJ / Helppo A / 10/120
01.04.08 / kutsu / KRJ / Helppo A / 1/16
01.04.08 / kutsu / KRJ / Helppo A / 3/12
23.02.08 / kutsu / KRJ / Helppo A / 1/30
23.02.08 / kutsu / KRJ / Helppo B / 1/26
22.03.08 / kutsu / KRJ / Helppo C / 7/50
10.02.08 / kutsu / KRJ / Helppo C / 4/270
02.02.08 / kutsu / KRJ / Helppo A / 2/20
22.01.08 / kutsu / KRJ / Helppo C / 1/24
22.01.08 / kutsu / KRJ / Helppo A / 3/31
21.01.08 / kutsu / KRJ / Helppo C / 4/20
21.01.08 / kutsu / KRJ / Helppo B / 3/23
16.01.08 / kutsu / KRJ / Helppo B / 3/23
15.01.08 / kutsu / KRJ / Helppo A / 2/37
15.01.08 / kutsu / KRJ / Helppo B / 6/43
15.01.08 / kutsu / KRJ / Helppo A / 8/90
15.01.08 / kutsu / KRJ / Helppo B / 6/43
15.01.08 / kutsu / KRJ / Helppo A / 2/37
13.01.08 / kutsu / KRJ / Helppo A / 2/40
05.01.08 / kutsu / KRJ / Helppo B / 1/110
31.12.07 / kutsu / KRJ / KN Special / 6/39
31.12.07 / kutsu / KRJ / Helppo B / 10/157
29.12.07 / kutsu / KRJ / Helppo B / 5/151
19.12.07 / kutsu / KRJ / Helppo B / 9/204
15.12.07 / kutsu / KRJ / Helppo B / 8/83
15.12.07 / kutsu / KRJ / KN Special / 6/98
12.12.07 / kutsu / KRJ / Helppo C / 3/50
12.12.07 / kutsu / KRJ / Helppo A / 3/62
08.12.07 / kutsu / KRJ / Helppo B / 1/36
03.12.07 / kutsu / KRJ / Helppo C / 8/93
02.12.07 / kutsu / KRJ / Helppo A / 2/10
02.12.07 / kutsu / KRJ / Helppo A / 4/69
01.12.07 / kutsu / KRJ / Helppo B / 1/50
28.11.07 / kutsu / KRJ / Helppo B / 7/303
23.11.07 / kutsu / KRJ / Helppo A / 5/50
23.11.07 / kutsu / KRJ / Helppo B / 2/31
10.11.07 / kutsu / KRJ / Helppo B / 3/113
18.10.07 / kutsu / KRJ / Helppo C / 1/287
31.07.07 / kutsu / KRJ / Helppo A / 5/30
30.07.07 / kutsu / KRJ / Helppo B / 3/30
26.07.07 / kutsu / KRJ / Helppo A / 4/30
01.07.07 / kutsu / KRJ / Helppo A / 5/50
30.06.07 / kutsu / KRJ / KN Special 6/55
28.06.07 / kutsu / KRJ / KN Special / 2/35
03.06.07 / kutsu / KRJ / Helppo B / 2/50

ERJ:n alaiset kilpailut
05.04.08 / kutsu / ERJ / 80cm / 5/39
24.12.07 / kutsu / ERJ / 100cm / 1/190
05.12.07 / kutsu / ERJ / 80cm / 1/12
12.11.07 / kutsu / ERJ / 80cm / 4/69
11.11.07 / kutsu | ERJ / 100cm / 1/63
05.11.07 / kutsu / ERJ / 100cm / 5/28
01.11.07 / kutsu / ERJ / 80cm / 1/99
29.09.07 / kutsu / ERJ / 60-70cm / 6/40
19.09.07 / kutsu / ERJ / 90cm / 5/34

MEJ:n alaiset kilpailut
27.02.08 / kutsu / MEJ / 70-80cm / 5/30
27.02.08 / kutsu / MEJ / 50-60cm / 1/20
12.02.08 / kutsu / MEJ / 70cm / 3/25
20.10.07 / kutsu / MEJ / 80cm / 3/14
20.10.07 / kutsu / MEJ / 70cm / 1/20
23.09.07 / kutsu / MEJ / 80cm / 4/20

arvostelut

Helmikuun kouluratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuus 15.02.2013 (kutsu)
18 (6+6+6) + 40 + 16 + 10 + 8 = 92p // KRJ-II

Syyskuun yleislaatuarvostelutilaisuus 21.09.2012 (kutsu)
31 + 41 + 27 + 35 = 134p // YLA2

Heinäkuun suomenhevosten laatuarvostelutilaisuus 15.07.2012 (kutsu)
11 + 18 + 18 + 20 + 20 = 87p // SLA-II

1. Ok tyypit ja leimat (3p.)
2. Pieni kapea pää, ohut kaula, ok lavat (3p.)
3. Takakorkea runko ja jyrkkä lautanen. (2p.)
4. Ej vennot vuohiset, tj asennot ok (3p.)

päiväkirja

12.04.2013, Suukko kuollut
Suukko lopetettiin tänään, 26-vuoden iässä, hammaskaluston kulumisen vuoksi. Tamma opetti jokaiselle ratsastajalleen paljon, ja Suukkoa jää kaipaamaan koko tallin väki.

12.06.2012, seurana sänkipellolla
Sänkipellolla Vapun seurana, Sara selässä ja Ralla mukana. Ilman satulaa kävelyä ja vähän ravia. Käyttäytyi hienosti eikä kerännyt kierroksia toisin kuin kaverinsa. Saran sanoja lainatakseni 'aika lahna'.

01.06.2012, varsauutisia
Suukko varsoi aamupäivällä terveen tammavarsan. Yliaikainen ja pitkä synnytys, mutta varsa sekä emä molemmat ok. Jää Suukon viimeiseksi varsaksi, en minä tammaa enää uskalla tämän kokemuksen jälkeen astuttaa.
Muistakaa hätistellä kaikki uteliaat pois karsinalta, muuten kiukkuinen omistaja tulee luudan kanssa!

04.05.2012, vastuunvaihdos
Koska Sara on jaksanut katsella Suukkoa vuosia ja varmasti tällä hetkellä tuntee tamman jo paremmin kuin omistajansa, tästä hetkestä alkaen Sara on Suukon pääasiallinen vastuuhenkilö. Omistajanvaihdosrumbaan kumpikaan osapuoli ei jaksa ryhtyä, mutta Suukko jää Saran hoidettavaksi (liikunta, ruokinta, kengitykset, ell yms) kunnes erikseen ilmoitetaan. Pitäkäähän tytöt hauskaa keskenänne!

Saran yhteystiedot löytyvät ilmoitustaululta!

22.04.2012 kouluvalmennus, Ziki
Valmentajan kommentit: "Tamma oli heti alusta saakka rauhallinen ja mukava työskennellessä. Tämä kuunteli selvästi ratsastajaansa ja osoitti aktiivisuutta ja mielenkiintoa kuunnella. Tämän kaiken sain huomata heti, kun Ada oli saapunut Suukko nimisen suomenhevostammansa kanssa maneesiin valmennukseen, ja kun pieni juttutuokio oli saatu loppuunsa. Alkulämmittelyt sujuivat siis oikein rauhallisissa merkeissä tamman kuunnellessa hyvin, eikä huolia siis ollut. Seuraavaksi aloimmekin tehdä alkulämmittelyiden yhteydessä voltteja ja pysähdyksiä, jotta tamma olisi varmasti hereillä. Alkuun Suukko ei oikein ollut mukana ja yhteistyötä tekemässä, mutta kun avuista saatiin täsmälliset ja pidättäessä avustin myös hieman puristamaan reisillä, ymmärsi tamma jo huomattavasti paremmin mitä haettiin takaa. Kun tamma oli saatu hyvin kuulolle, oli aika aloittaa itse tehtävä. Tänään nimittäin tekisimme hieman avotaivutuksia, joista alkuun tamma ei ollut saada mitään selkoa. Hieman kuitenkin opastaessa Adaa istunnan ja ohjien tuntuman kanssa, alkoi Suukko jo totella paremmin ja kuunnella mitä ratsastajalla olikaan asiaa selässä. Käynnin jälkeen teimme tätä myös ravissa, ja siinä tamma tajusikin jo nopeammin idean. Laukassa emme tehneet enää, vaan keskityimme pikemminkin saamaan käynnissä ja ravissa avotaivutukset näyttämään hyvältä. Tamma kyllä kuunteli ehdottoman hyvin ratsastajaansa, joten hyvää jälkeä! Lopulta annoin luvan aloittaa loppujäähdyttelyt."

18.03.2012 kouluvalmennus, Vity
Valmentajan kommentit: "Alkutunnista Suukko vaikutti hieman tympääntyneeltä ja vastahakoiselta työskentelemään. Sait jo alkuverryttelyissä ratsastaa tammaa reippaasti eteen ja näpäyttämään myös raipalla muutaman kerran. Reipas ympyrällä työskentely sai Suukon pikkuhiljaa virkoamaan ja keskittymään olennaiseen. Tamma olikin ihan näppärän näköinen perusratsu kulkiessaan oikein. Mitään äärettömän vaativia harjoituksia en ollute teidän varalle suunnitellut, aloitimme kuitenkin ympyrän pienentämisellä ja suurentamisella. Muutaman askeleen väistö ympyrällä suuntaan tai toiseen ei näyttänyt olevan mikään ongelma, aluksi Suukko tosin hieman meinasi puskea takapäätä ympyrän keskustaa kohti mutta vaihdettuasi raippakättä alkoi takajalatkin psyä omalla urallaan. Koska ympyrällä pienet väistöt sujui ongelmitta saitte alkaa tekemään väistöjä suoralla uralla, viisi askelta uran sisäpuolelelle ja viisi askelta takaisin. Suukko olisi mieluusti väistänyt vain yhteen suuntaan eikä takaisin ollenkaan. Tamma kuitenkin tajusi homman nopeasti ja teki pyydetyt asiat nöyrästi. Ravissa väistöt sujui hyvin joten kehotin nostamaan laukan ja tekemään muutamia laukkaväistöjä uralta keskihalkaisijalle. En olettanutkaan että väistöt olisi täydellistä ristiin astumista mutta alku oli jo hyvä! Kotona voitte huoleti treenailla laukkaväistöjä kunhan muistat myös välillä vaatia Suukolta enemmänkin kuin humputtelua suorana kohti keskihalkaisijaa. Hyvää työtä!"

15.06.2011 kouluvalmennus, HeidiH
Valmentajan kommentit: "Kolmen valmennuksen sarjamme viimeisessä osassa laitoimme Suukon askellajit koetukselle vääntämällä neidistä niin isoja lisäyksiä kuin vain mahdollista. Aloitimme hyväksi todetuilla siirtymisillä, joiden avulla tammasta saatiin nopeasti oikein kivannäköinen, ja jatkoimme taivutteluilla ja väistöillä. Ratsastaja laitettiin huhkimaan koko ajan kovasti, ja tyytyväisen näköinen Suukko saatiinkin pian siihen kuntoon, että lähdimme kokeilemaan, mitä neidistä parhaimmillaan irtoaa. Alusta asti esitykset olivat kyllä hienoja, mutta tällä kertaa halusimme saada tammasta irti kaiken mahdollisen! Laitoimme Suukon liikkumaan enemmän ja enemmän joka askellajissa, isompaa ja isompaa liikettä pyrkien silti pitämään tahdin älykkäänä. Mahdottoman puurtamisen jälkeen saimme lopulta aikaan ravin, jolle itse Lorentsokin olisi kalvennut! Loppuverkasta tehtiinkin sitten harvinaisen kevyt, ja ratsukko lopetti tunnin kunnon maastolenkillä, jonka Suukko kyllä ehdottomasti ansaitsi, sen verran hyvää työtä tamma oli nyt tehnyt."

08.06.2011 kouluvalmennus, HeidiH
Valmentajan kommentit: "Jatkoimme valmennuksessa part 2/3 edellisen kerran asioita täysin uudella tarmolla käyttäen vielä enemmän aikaa siirtymisiin ja taivutuksiin. Tällä kertaa Suukko kantoi itsensä todella kauniisti koko tunnin ajan, eikä eteenpäinpyrkimyksenkään kanssa ollut ongelmaa. Siirtymisten kanssa ori ennakoi aluksi hieman, mutta pian herra kuitenkin rauhoittui odottamaan ratsastajan pyyntöä - minkä ei todellakaan tarvinnut olla vahva, sillä Suukko näytti olevan erittäin herkällä tuulella tänään. Hyvä päivä jatkui koko tunnin ajan, ja pääsimme loppuun kokeilemaan laukanvaihtoja. Tämäkin harjoitus sujui täysin ongelmitta - valmentajalla alkoi olla jo hieman tarpeeton olo, kun ei tarvinnut paljoa korjailla tai neuvoa: ratsukko tuntui tekevän mitä vain pyydettiin aina yhtä tasaisen varmasti ja siististi. Jatkakaa samaan malliin!"

01.06.2011 kouluvalmennus, HeidiH
Valmentajan kommentit: "Aloitimme kolmen valmennuksen sarjamme Suukon kanssa yhdellä sanalla: eteenpäin. Alkuverryttelystä asti laitoimme ratsastajan ja hevosen kunnolla töihin, yhtään taukoa tai herpaantumista ei tunnin aikana suvaittu. Suukko meinasi aluksi jäädä liian etupainoiseksi, mutta piankos me se sieltä ylös potkittiin. Kun ratsukko lopulta pääsi kunnon vireeseen, alkoivat siirtymiset askellajien sisällä ja välillä: ravi-laukka, laukka-käynti, laukka-seis, harjoitusravi-keskiravi, keskilaukka-harjoituslaukka... Joka ikisen siirtymisen tuli olla terävä ja huoliteltu. Kauaa ei hevonen ohjissa roikkunut, ja pian päästiinkin tositoimiin. Harjoittelimme avotaivutuksia joka askellajissa, etu- ja takaosakäännöksiä sekä kaikkea, mitä ilkeä valmentaja vain saattoi keksiä. Suukko oli nopeasti kesytetty, eikä ratsukolla ollut minkäänlaista ongelmaa tehtävien suorituksessa. Etupainoisuus oli lopputunnista tiessään, ja loppuverkassa tamma oli kuin eri hevonen mitä nyt pärskinnältään ravaili. Erittäin hyvää työtä molemmilta!"

07.04.2011 kouluvalmennus, KJ
Valmentajan kommentit: "Ada oli jo lämmittelemässä Suukkoa maneesissa kun saavuin paikalle. Suunnittelimme tunnin Adan kanssa yhdessä: pohkeenväistöjä sekä laukanvaihtoja. Aloitimme lämmittelyistä huolimatta siirtymisillä ja taivutuksilla. Aluksi teimme lyhyille sivuille käynnissä pääty-ympyrät jonka jälkeen pitkät sivut kevyessä ravissa. Seuraavaksi lisäsimme pitkille sivuille ravivoltit ja joka toiselle pitkälle sivulle käyntiväistöt keskihalkaisijalle ja takaisin. Suukko vaikutti erittäin pirteältä, mutta hieman varovaiselta suorittaessaan tehtävää. Kun tehtäviä oli kertynyt mukavasti, Suukko unohti pienet-vihreät-miehet ja kulki kauniisti muodossa. Käyntipohkeenväistöt sujuivat vielä paremmin kuin edellisellä kerralla, mutta voltit näyttivät taas hieman kananmunilta. Käskin Adaa asettamaan Tarun päätä enemmän sisälle päin ja käyttämään enemmän ulkopohjetta. Pari kertaa kananmunia ja sitten saatiin niitä kunnollisia voltteja. Raviväistöt menivät todella upeasti. Ensiksi pyysin pientä väistöä ja joka kierroksen jälkeen lisäsimme väistöihin aina pari askelta lisää. Lopulta pyysin Adaa väistättämään radan poikki. Väistäminen näytti kentän yllä liitelyltä, niin kevyesti Suukko väistöjä suoritti. Raviväistöjen aikana en joutunut moittimaan Adan ratsastuksesta mitään, niin upeasti hän selässä istui. Kynsin hampain jouduin jättämään pohkeenväistöt ja siirryimme laukanvaihtoihin. Aluksi pyysin Adaa laukaamaan kentän ympäri pari kierrosta, jonka jälkeen pyysin siirtymään pääty-ympyrälle. Suukko laukkasi hienosti ja puhtaasti. Aluksi jouduin muistuttamaan Adalle ryhdistä, mutta se korjautui pitempään laukatessa itsestään. Laukkojen jälkeen annoimme Suukon hetken kävellä ennen kuin siirryimme laukanvaihtoihin. Aloitimme laukanvaihtojen työstämisen ravin kautta. Ada nosti myötälaukan, ravasi askeleen ja nosti vastalaukan. Näin teimme siihen asti kunnes Suukko nosti laukan nopeasti uudelleen. Seuraavaksi pyysin laukanvaihtoa joka neljän askeleen jälkeen. Välillä Ada meni laskuissa sekaisin tai ei saanut Suukkoa vaihtamaan laukkaa. Pian laukka kuitenkin vaihtui joka neljännellä askeleella ja näytti hyvältä. Siihen oli hyvä lopettaa. Jäähdyttelyt Ada sai suorittaa itsenäisesti."

05.01.2011 kouluvalmennus Saran kanssa, Jenna
Valmentajan kommentit: "Harjoittelimme lämmittelyiden jälkeen avo- ja sulkutaivutuksia. Aloitimme avotaivutuksilla käynnistä. Aluksi seurasin vain vierestä kun Sara suoritti avotaivutuksia itsenäisesti. Jouduin kuitenkin pian puuttumaan peliin sillä huomasin, että Suukko vain valui sisälle päin. Käskin Saraa istumaan keskelle satulaa ja siirtämään sisäpohkeen satulavyön kohdalle, tukemaan enemmän ulko-ohjalla. Kun vieläkään ei tapahtunut kunnolla muutosta, käskin käyttämään enemmän vastakkaisia apuja. Lopulta liike näytti jo vähän enemmän avotaivutukselta. Pari kertaa tehtynä avotaivutus näytti todella hienolta, sekä hevonen että ratsastaja kantoivat itsensä. Teimme avotaivutukset kumpaankin suuntaan ja sitten harjoittelimme sulkutaivutusta. Ennen sulkutaivutuksiin siirtyessämme käskin Saran tehdä paljon voltteja, jotta hevonen vastaisi kunnolla pohjeapuihin. Sulkutaivutukset sujuivat aluksi huonosti, mutta pienellä avustuksella saimme ne toimimaan kunnolla. Lopputunnista harjoittelimme vastalaukkaa. Ensiksi laukattiin keskiympyrällä myötälaukkaa, sitten siirryttiin uralle raviin ja lopuksi nostettiin vastalaukka. Aluksi tapahtui pieniä kompuroimisia, mutta uuden noston jälkeen vastalaukka sujui leikiten. Tunti sujui erittäin hyvin, vaikka alussa oli vähän vaikeuksia avotaivutuksien kanssa."

27.11.2010 kouluvalmennus, Heidi
Valmentajan kommentit: "Suukko kokeili rajojaan heti alkuun menemällä sieltä, missä aita on matalin. Tamma laahusti eteenpäin käyttämättä kunnolla jalkojaan ja tuntui kuuntelevan apujasi vain puolella korvalla. Patistit sitä toistuvasti eteenpäin antamatta periksi. Napakat pohjeavut ja puolipidätteet tekivät lopulta tehtävänsä ja näin kuin näinkin Suukon liikkuvan huoletta peräänannossa ja paljon reippaammin. Askeleen pidennykset ja lyhennykset käynnissä ja ravissa sujuivat hyvin, kunhan Suukko vain pysyi koko ajan tarpeeksi jäntevänä ja hyvin ohjastuntumalla. Siirtyminen lyhennyksestä pidennykseen ja päinvastoin vei kyllä oman aikansa, mutta tempon ja tahdin eron huomasi hyvin. Laukassa Suukko ottikin jo kunnolla takajalkoja alleen ja tavoitteli oikeaoppista lisättyä laukkaa. Huolellisen alkuverryttelyn jälkeen tästä neidistä kuoriutui yllätyksekseni todellinen kouluratojen konkari."

25.10.2010 harjoituskilpailut, Tollbom
Kouluratsastus helppo A, estekorkeus radalla 90-100cm, jaetulla kakkossijalla.
Kommentit: "K: 4 + 4 + 3½; E: 3 + 3 + 2½ --> yht. 20 / Ihana tamma, miellyttämishaluinen, esteillä kommunikaatio vähän takkuili hienoon kouluosuuteen verrattuna."

29.08.2009, vuokraajaehdokas
Koska olen laiska, huono, saamaton ja aivan täysin vastuuntunnoton hevosenomistaja (ja minulla on liikaa hevosia), Suukkoa kävi tänään koittamassa vuokraajaehdokas. Entinen tuntihevonen hoiti hommansa loistavasti ja Sara näytti viihtyvän selässä, joten meille löytyi vuokraaja! Tyttö käy näin alustavasti morjestamassa tammaa kahdesti viikossa, älkäähän säikytelkö häntä turhaan.

11.08.2009 kouluvalmennus, Janica
Valmentajan kommentit: "Suukko oli heti alkuun hyvässä menossa, kuunteli avut ja liikkui näyttävästi. Niinpä aloitimme hommat samantien työn merkeissä. Tehtävänä oli mennä ravissa pitkää sivua, avotaivutuksessa. Keskelle tulisi volttikahdeksikko siten, että volttia vaihdettaessa koottaisiin ravia muutaman askeleen verran. Kahdeksikon jälkeen loppu pitkäsivu sulkutaivutuksessa. Suukko liikkui tahdikkaasti ja taipui avoon kauniisti sen kummempia kyselemättä. Asetus oli pehmeä, mutta voltille lähtö viivästyi, kun ulkopohje ei mennytkään läpi. Yksi muistutus riitti, joten pääsit tehtävään vielä kiinni. Kokoamisessa Suukko toimi vallan upeasti, joten kahdeksikossa ei ollut ongelmia. Sulkutaivutuskin oli selvästi tuttua kauraa! Matkalla kohti seuraavaa pitkää sivua, käskin sinun varmistella kaikki avut lävitse, erityisesti se ulkopohje. Tällä kertaa ongelmia ei tullut voltille lähdössä, mutta jälkimmäisessä kokoamisessa lavat heittivät ulos. Tämä oli tietenkin vain pikkuvika, mutta kun nyt valmennuksessa ollaan niin halusin senkin korjattavan. Laukkatehtävänä otimme hieman avotaivutusta, voltteja ja yksittäistä laukanvaihtoa kun tamma sen kerran hallitsi. Suukko kulki todella kauniisti laukassa, reagoiden pieniinkin apuihin salamannopeasti. Erityisesti kehuja saatte kyllä laukanvaihdoista! Vaikka aina ei osunut ihan nappiin, niin ratsastajan ja hevosen yritys ja hyvä asenne korvasivat kyllä pikkuviat. "Taatelin Suklaasuudelma on laadukas ja hieno suomenhevonen! Tamma on hyväliikkeinen ja toimii niin mutkattomasti, että sen kanssa on ilo työskennellä. Harjoitelkaa kaikkea monipuolisesti, jotta tyttö pysyy yhtä hyvällä mallilla.""

05.05.2009 kouluvalmennus, Fienca
Valmentajan kommentit: "Kun saavuin valmentamaan Adaa ja Taatelin Suklaasuudelmaa "Suukkoa" huomasin, että Ada oli jo lämmitellyt tamman jo hyvin. Oli mukava päästä aloittamaan heti. Kerroin Adalle, että tänään tekisimme vastalaukkaa kiemurauralla, peruutuksia ja pysähdyksiä sekä lisättyä käyntiä ja ravia.
Aloitimme pysähdyksistä. Pyysin, että molemman pitkän sivun puolessa välissä tulisi peruutus ja siitä käyntiin. Ratsukko lähti tehtävän saatuaan liikkeelle reippaasti. Suukko oli taas kerran energinen, mutta onneksi Ada muisti puolipidätteet. Ensimmäisessä peruutuksessa Suukko harasi vastaan päätään nostamalla ja peruutti vinoon. Pyysin Adaa tekemään selkeämmät avut ja muutaman puolipidätteen ennen peruutusta. Seuraavat peruutukset sujuivatkin hyvin ja muutin tehtävää. Nyt Adan täytyi saada peruutuksesta Suukko suoraan raviin. Siinä ei pahemmin ollut ongelmia, mutta Suukko lähti raviin kuin tykki. Ada rauhoitteli Suukkoa ja ratsukko kokeili uudestaan ja uudestaan. Pian Suukko alkoi tehdä tehtävää maltillisemmin ja kun se keskittyi, tulos oli upeaa. Liikkeet olivat hyvät ja peruutukset suoria. Siirryimme peruutuksista vastalaukkatehtävään. Pyysin ratsukkoa nostamaan vastalaukan käynnistä ja laukkaamaan kierroksen. Suukko tietenkin ampaisi hirmuista vauhtia eteenpäin ja pyysinkin Adaa rauhoittamaan laukkaa puolipidättein ja pidättävin avuin hetken ajan. Hetken kuluttua ratsukko oli valmiina tekemään kiemurauraa. Pyysin kiemurauraan kolme kaarta. Kiemurat onnistuivat hyvin ja Suukko laukkasi rauhallisesti. Seuraavaksi pyysin ratsukkoa menemään ensin lisättyä käyntiä ja sitten lisättyä ravia. Ensin Suukko hämmästyi, mutta kyllä se sitten alkoi mennä hyvin. Alkutunti oli ollut melko rankka, joten emme pyytäneet siltä ihan täydellistä suoritusta. Ravikin sujui ja nätti lisätty ravi sieltä tulikin. Lopuksi teimme vielä kertauksen vuoksi pysähdyksiä käynnistä ja ravista. Käyntipysähdykset sujuivat ongelmitta, mutta ravista pysähdyksessä Suukko otti aina yhden tai kaksi käyntisekalta. Pyysin Adaa tekemään seuraavaksi selkeämmän puolipidätteen niin, että Suukko kunnolla reagoisi siihen. Nyt Suukko tekikin pysähdyksen sievästi tasajaloilleen ja siihen oli hyvä lopettaa. Loppuverryttelyn aikana tein lähtöä ja kiitin Adaa mukavasta valmennuksesta."

24.12.2008, joulumaasto ja kylävierailu
Ei hemmetti kun oli kylmä, mutta joulumaasto tuli silti tehtyä. Ilman satulaa lyhyt metsälenkki, paljon lumessa rämpimistä ja kiipeilyä. Väsähti, mutta lähti silti käymään kylillä joulutorin yllätysvieraana. Vappu mukana reen kanssa, molemmat jaksoivat käyttäytyä vaikka Suukkoa taisi jo vähän jurppia loppumatkasta.
Kevyt hieronta + venyttelyt. Loimi päällä ulkona, iltatalli voi käydä noukkimassa pois!

07.09.2008 kouluvalmennus, wortel
Valmentajan kommentit: "Suukko oli alkukäynneissä vähän laiskahkon näköinen. Ratsastajalla oli kannukset jalassa, mutta Suukko näytti menevän vähän hitaasti ja unohti nostella jalkojaan. Joten annoin alkukäyntien ajaksi teille raipan vielä varmistukseksi. Parin näpäytyksen (ja pienen pukin) jälkeen Suukko näytti nostelevan jalkojaankin kunnolla ja näytti eteenpäinpyrkivältä. Päätin että saat pitää vielä hetken raipan kädessäsi. Teitte muutaman pysähdyksen, hyvää varmistusta että kuunteleeko hevonen apuja. Suukko lähti pysähdysten jälkeen hyvin eteenpäin. Sitten käskin ottaa ohjat lyhyelle ja aloitte ravaamaan. Ensiksi muutamia voltteja molempiin suuntiin, Suukko kulki hyvin oikein kaula kaarella. Oma istuntasi oli hyvä ja avut selkeitä. Sitten aloitte tekemään kolmikaaristakiemurauraa, jossa pysähdys aina keskimmäisen kiemuran keskelle, ja sitten kolmen askeleen peruutus ja siitä suoraan raviin. Tämä onnistui hyvin molempiin suuntiin ja Suukko oli tarkkaavainen peruutuksissa. Otin siinä vaiheessa raipan pois, koska Suukko näytti niin reippaalta ja eteenpäinpyrkivältä. Sitten annoin teidän hetken kävellä ja kerroin millaista laukkaarjoitusta menisitte. Keskellä kiemurauraa nostettaisiin laukka ja laukattaisiin kiemura loppuun ja vielä seuraava pitkä sivukin. Suukko oli korvat höröllään, ja tajusi hyvin avut. Sinä ehkä nojauduit hiukan eteenpäin, mutta sekin parani loppua kohden, kun muistutin sinua asiasta. Suukko nosti joka kerralla oikean laukan, mutta laukka meinasi aina vain loppua hiukan lyhyeen. Parilla viimeisellä kerralla käskin ottaa jalustimet pois jaloista ja tehdä saman harjoituksen. Tämä onnistui myös hyvin, pahinta oli selvästi laukan jälkeinen ravi. Mutta hyvin pilotti kyydissä pysyi. Sitten jalustimet taas jalkaan ja vielä viimeiset ravit. Sitten jäähdyttelitte itseksenne ja siihen tunti loppuikin."

07.04.2008 estevalmennus, Miia
Valmentajan kommentit: "Jo verryttelyssä huomasin, että Suukko oli hitusen liian flegmaattinen, joten pyysin ratsastajaa pitämään tahdin mielessä koko ajan. Lisäksi verryttelyesteillä pyysin puolipidätteillä nostamaan päätä ylös, jotta hevonen ei sukeltaisi esteen alle, sillä silloin (varsinkin isommilla esteillä) tulisi helposti paljon kieltoja, sillä hevosen on todella vaikea lähteä hyppäämään, jos se on menossa alaspäin, eikä ylöspäin jo valmiiksi.
Verryttelyjen jälkeen pikku tauko ja sen jälkeen lähdimme tekemään ensin yksittäisiä pikkutehtäviä. Aluksi menimme ristikko, ristikko, pysty-linjaa joiden väleihin tuli kolme laukkaa. Se sujui hyvin, vaikka sain taas muistuttaa tahdista, sillä viimeiset laukka-askeleet jäivät hitusen kauas esteeltä. Niinpä tulitte uudestaan ja tällä kertaa saitte alle jo sen verran enemmän peruslaukkaa, että laukat olivat sujuvia. Nostin vielä esteet 70cm korkuisiksi pystyiksi ja tulitte vielä kerran uudelleen. Nyt välit olivat sopivat, vaikka laukka ei ollut mitään kovin kehuttavan aktiivista.
Siirryimme tekemään käännösharjoitusta. Tulitte pitkää sivua pitkin ja käänsitte r:n jälkeen uran poikki. Keskellä oli pysty ja pystyn jälkeen piti lähteä oikealle, niin, että laukka vaihtui mieluiten jo esteen päällä. Se onnistui jo ensimmäisellä yrittämällä, joten pyysin teitä tulemaan suoraan uudelleen, nyt niin, että esteellä täytyisi kääntyä vasemmalle ja laukan piti vaihtua. Kerkesin korottaa estettä 80cm korkuiseksi ennen kuin tulitte. Vaihto oli sujuva, hevonen osaa kyllä asiansa.
Sitten tulimme muutaman esteen vinosti molemmista suunnista. Ilmeisesti ensimmäisen kerran ratsastaja toi Suukon liian vinossa ja tamma juoksi ohi, seuraavan kerran korjaus tapahtui hyvin ja Suukko hyppäsi pystyn yli. Nostin estettä ja tulitte vielä kahdesti.
Vielä lopuksi (ja kun Suukkokin oli mukavan keskittynyt ja oli saanut vähän uutta puhtia) menimme vielä rataa, jota yritin saada kasaan. Nostin kaikki esteet 80cm korkuisiksi ja selitin radan ratsastajalle. Suukko seuraili korvat höröllä ympäristöään. Kun ratsastaja luuli muistavansa radan annoin teille luvan lähteä matkaan.
Ensimmäinen kerta oli vähän hakemista, rata meni suhteellisen sujuvasti, mutta matkalla olisi saanut olla enemmän ratsastamista niin puomit eivät olisi tulleet alas. Niinpä menitte radan vielä toisen kerran (nyt hitusen erilaisena) ja toinen kerta oli paljon parempi. Ratsastaja otti kriitiikit vastaan ja muokkasi niistä parempaa ratsastusta, hevonen taas toimi hyvin ja etupainoisuuskin hävisi tunnin mittaan, kun Suukko alkoi innostua hyppäämisestä. Hyvää työtä."

28.01.2008 kouluvalmennus, Jette
Valmentajan kommentit: "Suukko oli minulla valmennettavana aivan ensimmäistä kertaa ja en tiennytkään paljon mitään tästä tammasta ennen kuin se talutettiin suureen maneesiin, jossa valmennus oli tarkoitus pitää. Adaa ei paljoa näyttänyt haittaavan, että valmennukseen oli tullut mukaan myös toinen ratsukko, jonka tasorima kulki kylläkin selvästi alempana verrattuna Suukkoon. Alkukäynneissä tamma vähän katsoi ympärillensä uteliaan ja kiinnostuneen oloisena ja kaikki mielenkiinto taisi olla aluksikin pelkästään toisessa ratsussa, pienessä shetlanninponissa. Alkulämmittelyissä jopa voltit ja kahdeksikot sujuivat hieman epävarman näköisinä kun Suukko ei selvästikään jaksanut oikein keskittyä, mutta kymmenessä minuutissa tamma alkoi jo liikkua ihan mukavasti ja jopa hakeutui peräänantoonkin. Ada sai sen liikkumaan hyvin ja yhteistyö alkoi toimia.
Lopputunnista hieman vaativammatkin liikkeet alkoivat sujua hyvin ja lopulta ei enää se shetlanninponiratsukkokaan kiinnostanut niin paljoa. Loppujen lopuksi tämä Suukon ensimmäinen valmennuskerta sujui hämmästyttävän hyvin pienistä alkukankeuksista huolimatta ja ensi kerralla osaakin sitten odottaa tältä tammalta hieman enemmän."

07.12.2007 kouluvalmennus, Fawel
Valmentajan kommentit: "Heti valmennuksen alussa näki, miten Suukko on hyvä kouluhevonen. Muut hevoset vaikuttivat aluksi Suukkoon, mutta ei mennyt kauaa, kun Suukko ei välittänyt muista ollenkaan, vaan keskittyi. Heti kun Suukko keskittyi, se kulki aivan upeasti. Se pysyi pohkeiden välissä, ei temppuillut yhtään ja suoritti kaiken mitä pyydettiin. Etuosakäännöksessä oli hiukan hiomista, mutta ei paljoa. Laukanvaihto puolestansa sujui ensimmäisellä yrityksellä hyvin, eikä siinä ollut hiomista ollenkaan. Hienoa työtä!"

27.08.2007, Suukko saapuu taloon
Huoleton on hevoseton, mutta hevoselliselle vissiin kerääntyy niitä elukoita enemmänkin. Kaikesta vastustelusta ja järkevästä puheesta huolimatta ostin sitten itselleni toisen hevosen Vapun kaveriksi, ja vielä entisen tuntihevosen! Taatelin Suklaasuudelmaan aka Suukkoon tutustuin vaelluksella, jonka jälkeen sitten laskeskelin rahojani puoli vuotta ennen kuin kävin ostamassa ponin pois ratsastuskoulusta. Nyt meikäläisellä on sitten kahjo kolmivuotias ja parikymppiseltä vaikuttava viisivuotias, tästä se lähtee!

Ulkoasu © Sakkura, muu materiaali © Ada ellei toisin mainita.